TARAF DE HAIDOUKS REVINE LA BALKANIK! FESTIVAL!

Taraf de Haidouks, cel mai recent nume confirmat la Balkanik! Festival 2014, urcă vineri, 12 septembrie,  pe scena Balkanik Festival din Grădina Uranus, după Čači Vorba şi prietenii lor de la Mahala Rai Banda.

Denumită în manieră occidentală “Le Taraf de Haidouks”, trupa Haiducilor din Clejani a fost revelaţia  Speranţei Rădulescu, etnomuzicolog şi cercetător principal la Muzeul Ţăranului Român, care i-a cunoscut  atunci când nu erau celebri şi i-a înregistrat o perioadă lungă de timp, în perioada 1983-1984, şi 1991.

web-A-Crammed-Label-Taraf-pdction3

“Le Taraf de Haidouks”, trupa Haiducilor din Clejani

 

După primul turneu internaţional de promovare al albumului de debut “Dumbala Dumba”, în 1988, la  Paris şi Geneva, haiducii au devenit cunoscuţi pe tot mapamondul, adoraţi şi ovaţionaţi pentru muzica  lor, spiritul neobosit, inteligenţa nativă, un gust estetic înnăscut pentru muzică sau abilitatea de a învăţa  “după ureche”, având fani dintre cei mai aleşi, de la Yehudi Menuhin la Johnny Depp.

 

 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Zjm3mytGKo4

 

Taraf de Haidouks sunt consideraşi de peste două decenii, la nivel mondial, reprezentanţii muzicii  ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii inepuizabile, fiind numiţi de cotidianul The Telegraph “ Cea  mai bună trupă de rock’n’roll deşi ei nu cântă rock’n’roll”. În ciuda turneelor pe toate meridianele  globului, prieteniilor şi colaborărilor create cu oameni faimoşi, membrii trupei şi-au păstrat stilul modest de viaţă şi umorul caracteristic (ei încă locuiesc în Clejani, o comună aflată la 40 km de Bucureşti).

 

Cel mai recent succes al Taraf de Haidouks este faptul că au reușit, într-un timp record, alături de  managerul lor Stéphane Karo și casa de discuri Crammed Discs, să strângă, în iulie 2014, fondurile  necesare pentru pregătirea unui nou album în studio, printr-o campanie creativă de crowdfunding,  donațiile fanilor fiind răsplătite cu discografii complete semnate, fluiere tradiționale, un țambal, concerte  private, backstage pass-uri, viniluri și sticle de pălincă.

 

VIDEO: http://youtu.be/nj1ryXU62g8

 

Pe lângă Taraf de Haidouks, vor cânta de asemenea în prima zi a Balkanik! Festival trupa Čači Vorba,  una dintre cele mai premiate trupe poloneze la nivel internaţional din ultimii ani, şi Mahala Rai Banda,  formaţia care aduce la un loc o nouă generație de muzicieni geniali din cele două sate faimoase, Clejani și Zece Prăjini, din care s-au format Fanfara Ciocârlia și Taraf de Haidouks.

 

În cele trei zile de festival, vor mai urca pe scena de la Grădina Uranus : Caci Vorba, Shantel & Bucovina  Club Orkestar, Kiril Dzajkovski, Django Lassi, Čači Vorba, Kottarashky &The Rain Dogs, Balkan Taksim și  proiectul românesc de improvizație AKUIAKU by Delahaze.fm.

 

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim, eventim.ro, easytickets.ro și pe site-ul oficial. Prețul unui bilet de o zi este 65 lei, iar al unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei.

 

PROGRAM:

 

VINERI, 12 septembrie:

 

12:00 – Deschidere bâlci urban

 

18:00 – 19:30 – Concert Čači Vorba

 

20:00 – 21:30 – Concert Mahala Rai Banda

 

22:00 – 23:00 – concert Taraf de Haidouks

 

SÂMBĂTĂ, 13 septembrie:

 

12:00 – Deschidere bâlci urban

 

18:00 – 19:00 – Concert Balkan Taksim

 

19:30 – 21:00 – Concert KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS

 

21:30 – 23:00 – Concert KIRIL DZAJKOVSKI feat. TK WONDER & GHETTO PRIEST

 

DUMINICĂ, 14 septembrie:

 

12:00 – Deschidere bâlci urban

 

17:15 – 19:00 – improvizație AKUIAKU

 

19:20 – 20:50 – Concert DJANGO LASSI

 

21:20 – 23:00 – Concert SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR

 

Un eveniment Asociația Culturală Metropolis, powered by Metropolis Film, sponsor Ciuc, Apa Nova, cu

sprijinul Institutului Cultural Român, ARCUB, AFCN, Institutului Polonez, Primăriei Sectorului 5, Hotel

Golden Tulip, Hotel Caro.

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment