Ștefan Curelaru – „Healing” (Vindecarea prin virtute)@ ArtBorescent

DSC02800

Ștefan Curelaru.

 

Fie că este vorba despre tehnică/plastică, transpunere cromatică(alb fundamental) sau model filosofic lucrarea „Healing” se armonizează cu felul de a fi și trăi al autorului său, Ștefan Curelaru.

 

Consecvent cu principiile unei nevoi de a vindeca ființa umană și natura prin virtute Ștefan Curelaru propune câteva repere cardinale ale lumii în care trăim: măsură, reparație, integrare.

 

Cunoașterea artei create de Ștefan Curelaru înseamnă recunoașterea autorului însuși, practicant al unui model de viață autoimpus de moralitate creștină, dar total neinstituționalizată.

 

Modelul filosofic pe care sculptorul originar din Galați îl susține are cumva darul de a- l ghida în experința sa artistică, dar nu fără prețul unei judecăți destul de aspre din partea celorlalți.

 

Într-o societate consumeristă, Ștefan Curelaru pare mai degrabă un excentric din toate punctele de vedere. De câteva decenii  a renunțat la carne, trăiește cu strictul necesar  într-un loc izolat, dar aceste date nu îl împiedică să călătorească adesea la simpozioane internaționale de sculptură sau să ajungă în București la atelierul, pe care îl are în centrul capitalei.

DSC02827

„Healing” sculptură realizată de Ștefan Curelaru în timpul programului ArtBorescent, finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național de la Conacul Otetelișanu

La fel ca persoana sa, creațiile lui Ștefan nu caută efecte speciale sau spectacol, ci rămân ancorate într-o  austeritate prin care spune că: „ proporția vorbește de la sine, iar puritatea formei se impune. Cheia artistică și cea existențială constau în cazul meu in simplificarea tuturor practicilor și căutarea unor repere morale care să asigure continuitate.”

 

Având în vedere felul lui Ștefan Curelaru de a privi la ceea ce se întâmplă în jurul său, nu e întâmplător că adesea face referire la opera unor filosofi clasici ca Platon sau Kant. Relația cu moralitatea este văzută ca practicare a unei deontologii care cere implicații inclusiv la nivelul comportamentul omului cu natura. De aceea ArtBorescent, rezidența de sculptură în lemn provenit din confiscări de tăieri ilegale, i s-a potrivit ca o mânusă lui Ștefan Curelaru, a cărui lucrare „Healing” va putea fi admirată și la Balkanik Festival – din septembrie 2015,  în București.

 

Proiectul ArtBorescent este finanțat prin programul tematic Arte Vizuale al Admininistrației Fondului Cultural Național și are loc în perioada 20 iulie și 2 august 2015.

 

DSC02790

Ștefan Curelaru

 

 

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment