Sărbătorind India şi valorile ei culturale

Întotdeauna am visat să ajung în India, leagănul incontestabil al spiritualităţii universale, locul atât de binecuvântat al naşterii multor îndrumători iluminaţi, al miracolelor extraordinare din evoluţia umană şi al revelaţiilor de sine. Călătoria aceasta există acolo, înscrisă pe lista mea de dorinţe de realizat în această viaţă pământeană şi stiu cu certitudine că, la un moment dat, când voi fi pregătită şi când va veni momentul cel mai bun pentru asta, o să ajung şi acolo.

Dar până una alta, caut să mă bucur de orice altă ocazie care mă pune în contact cu această cultură fabuloasă, care mă conectează la izvorul nesecat de lumină care străluceşte intens acolo. O astfel de ocazie este pentru mine, în fiecare an, festivalul Namaste India din Bucureşti, a cărui desfăşurare pe aleile liniştite ale Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti din parcul Herăstrău a devenit deja o tradiţie frumoasă.

kathak-rachna-nivas1-670x900

Organizat în miez de primăvară, când natura se trezeşte cu o forţă incontestabilă la viaţă, ca un simbol al transformării înălţătoare şi perpetue, Festivalul Namaste este, el însuşi, un miracol în sine.

O sărbătorire a vieţii în stare pură, o explozie imensă de culoare vie şi emoţie, o adevărată avalanşă înnebunitoare de muzică, dans, carte, film, haine, bijuterii superbe şi oameni frumoşi.

O împletire de exotic, nepământesc şi pământesc, de nebunie frumoasă şi de insolit, un amalgam de miresme tari, acorduri muzicale divine, vibraţie înaltă până la suflete şi dincolo de ele.

De altfel, India este recunoscută ca una dintre țările cu cele mai multe zile de sărbătoare din lume, acolo festivalurile abundă în toată perioada anului, având tentă mai mult sau mai puţin religioasă.

Nu este de mirare că festivalurile au devenit un bun public, o posibilitate simplă de celebrare pentru toată lumea, ca o amprentă personalizată a bucuriei de a trăi.

„India este o ţară cu o diversitate imensă, cu năzuinţe distincte, cu vaste şi disparate convingeri, cu obiceiuri foarte deosebite şi o veritabilă sărbătoare a opiniilor. Orice încercare de a vorbi despre cultura ţării, despre istoria sau politicile ei contemporane trebuie inevitabil să implice o selecţie considerabilă. Moştenirea culturală a Indiei contemporane combină influenţele islamice cu cele hinduse şi ale altor tradiţii, iar rezultatele interacţiunii dintre membrii diferitelor comunităţi religioase pot fi pe deplin văzute în literatură, muzică, pictură, arhitectură şi multe alte câmpuri”. (extrase din cartea “ INDIA. Scrieri despre cultura, istoria şi identitatea indiană”, autor Amartya Sen, ediţie 2010).

Această diversitate o regăseşti pe deplin şi la Festivalul Namaste India din Bucureşti. Totul conspiră la crearea unei atmosfere deosebite de sărbătoare şi, totodată, plină de relaxare: natura te înconjoară cu braţele ei primitoare şi te binecuvântează cu zâmbetul florilor, copacii privesc cu răbdare şi înţelepciune mulţimea de curioşi care se plimbă nerăbdătoare pe alei, standuri diverse îţi oferă din belşug bucurii olfactive, auditive dar şi pentru degustare, mătasea hainelor te îmbie să o atingi şi să îi faci cunoştinţă cu pielea ta, ai aşadar o grămadă de oportunităţi în jur, ca să îţi hrăneşti deopotrivă trupul, mintea şi sufletul.

Un adevărat echilibru de senzaţii şi emoţii înalte, o trezire a simţurilor şi a adâncimilor tale cele mai ascunse! Ai ocazia aici să asculţi poveşti şi sfaturi utile de călătorie despre India, să vezi expoziţii specifice de fotografii, să te pui la curent cu cele mai noi apariţii din literatura de dezvoltare personală, să îţi achiziţionezi conferinţe spirituale, meditaţii sau mantre înregistrate în format audio & video sau chiar bilete la seminarii spirituale. Poţi întâlni de asemenea mulţi oameni speciali cu care să împărtăşeşti pasiuni, idei deosebite sau chiar o felie suculentă de viaţă şi de înţelepciune.

Amatorii de obiecte decorative şi de antichităţi pot experimenta din plin plăcerea descoperirii, pentru că printre standurile aglomerate se ascund multe comori de artă, dacă ai răbdarea necesară şi ochiul artistic potrivit pentru a le vedea frumuseţea şi a le recunoaşte valoarea.

slide-ni-2015

India este recunoscută şi pentru iubirea ei necondiţionată pentru tot ceea ce înseamnă bucuria gustului mâncărurilor şi pasiunea pentru condimente. Bucătăria ei tradiţională este diversificată precum este însăşi India: un amestec de stiluri şi tehnici diverse de preparare a mâncărurilor, un mix de ingrediente, de condimente specifice şi diverse tipuri de mâncare, acoperind o gamă largă, pornind de la salate şi sosuri simple şi până la construcţii culinare complexe.

Cât despre muzică, ce să mai zic? Te învăluie şi te atrage fără replică, de peste tot, umplându-ţi toţi porii. Muzica indiană cuprinde genuri diferite, inspirate atât de tradiţiile hinduse din nord cât şi de cele carnatice din zona de sud, include multe elemente religioase şi foloseşte instrumente specifice. Dansul este o tradiţie veche de peste 2000 de ani, împletind teme legate de mitologie, legende, din literatura clasică sau din tradiţii şi obiceiuri străvechi. Este o manifestare absolută a divinului din corpul fizic uman şi al spiritului de lumină care îl animă.

La ediţiile precedente ale festivalului, am fost permanent fascinată de tot ceea ce se întâmplă pe scena special amenajată, de regulă în centrul muzeului, unde au loc, din vreme în vreme, momente speciale de dans. Am stat minute în şir absorbită de dansurile tradiţionale indiene şi de muzica ce le acompania atât de măiastru.

Miscările dansatorilor m-au cucerit instant şi m-au făcut de fiecare dată să recunosc (pentru a nu ştiu câta oară!) cât de frumos este trupul uman şi câtă poezie este în fiecare mişcare a lui, câtă graţie, câtă senzualitate, câtă bucurie de viaţă!

Braţe desăvârşite care se înlănţuie şi se încolăcesc precum ramurilor zvelte de copac, clinchet zglobiu de clopoţei prinşi la gleznele goale ale dansatoarelor, simboluri minunate încrustate cu henna pe mâinile atât de unduitoare, o celebrare universală a frumosului în toate formele lui. Ochii mi-au pătruns adânc în această lume de sunet, mişcare şi culoare, s-au hrănit din plin cu imagini şi senzaţii intense iar sufletul mi s-a umplut până la refuz de emoţie pozitivă, de acel sentiment covârşitor de “atât de bine, atât de minunat”!

Emoţiile sunt deseori greu de transpus în cuvinte aşa că, dacă nu ai făcut cunoştinţă până acum cu comorile Indiei şi îţi doreşti asta, festivalul Namaste India este o bună ocazie să deschizi o poartă către această frumuseţe absolută, către valorile de preţ ale vieţii văzute dintr-o cu totul altă perspectivă.

În luna iunie, pentru câteva zile binecuvântate, India vine în Bucureşti doar pentru tine şi te aşteaptă să îi descoperi cultura deosebit de bogată şi oamenii minunaţi.

Anul acesta festivalul a ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi se desfăşoară, pentru prima dată, în două locuri diferite: între 5 – 7 iunie 2015, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi între 8- 9 iunie 2015 la Muzeul Ţăranului Român.

Intrarea este liberă la Muzeul Ţăranului Român, în zilele de 8 şi 9 iunie iar la Muzeul Naţional al Satului un abonament pe perioada festivalului costă doar 30 de lei. Informaţii mai detaliate despre conceptul festivalului şi despre program se găsesc pe pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/NamasteIndiaFestival) sau pe site-ul evenimentului (namasteindia.ro).

Te provoc aşadar să nu ratezi această experienţă unică, să îţi permiţi să te laşi hrănit de energia şi învaţăturile Indiei şi să descoperi în tine laturile cu care rezonează ea cel mai puternic. Şi prin intermediul acestui festival, anul acesta poate deveni pentru tine un an deosebit, al experienţelor inedite în cunoaşterea de sine şi al trezirii spiritualităţii.
Ne vedem acolo!

Sursa foto: namasteindia.ro

Articol scris Mirela Ologeanu

Author: Adelina Turcu

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment