Roberta Curcă. Baby don’t hurt me, no more @ArtBorescent

De câțiva ani încoace Roberta Curcă, artist vizual, privește orașul în detaliile care îl descompun. Colecționează dale, tencuială, resturi de cărămidă, mozaic și cam tot ce se desprindea din suprafața plană a orașului fiindcă după cum spune chiar ea „ astfel puteam cerceta legătura dintre aspectul urban și oameni”.

Pe obiectele găsite a intervenit cu diverse material, inclusiv cu lipici sau ciment, iar după diverse îmbinări ingenioase a reușit să le compună într-un album și astăzi în completare.

_MG_0118

proiect Roberta Curcă : ”Atenție cade tencuiala”

 

Proiectele Robertei Curcă au fost până acum bine conectate la realitățile și nevoile lumii de astăzi, realizând exerciții observaționale pe care le-a conturat din perspectiva unui pop-culture autohton, urban românesc și activist.

De exemplu la Festivalul Arcadia a prezentat o lucrare care continua această linie, numită „Anti-Bloc” unde critică arhitectura derizorie din spațiul urban. Mesajul anti-discriminatoriu nu putea să stea departe de creația Robertei Curcă, iar recent la Victoria Art Center a expus o lucrare în cadrul unui proiect legat de egalitatea de gen care promova includerea imaginii feminine în spațiul urban.

 „Baby don’t hurt me, no more” la ArtBorescent

Roberta Curcă: „ Am dezvoltat principiul că ideea iti indică tehnica abordată și așa am ajuns la sculptură. Tema m-a atras la ArtBorescent. Clar îmi place invitația la activism, atunci când arta poate să transmită mesaje puternice”

Păstrând legătura cu pop-culture „Baby don’t hurt me, no more”,  proiectul propus pentru ArtBorescent include 5 stadii și forme: „gestul tăierii, evidențierea victimei, proporția la care s-a ajuns cu tăierile, scopul și desigur urmările”

 

the victim poster

Secțiune proiect ”Baby don’t hurt me, no more”

 

 

„Fac o legatură intre mijloacele clasice și noile tehnologii, de aceea am inclus graffitti-ul. In vizualul contemporan este important să experimentezi cu noi materiale inserând elemente mai rar intâlnite in sculptura de lemn, culori fosforecente, fonturi contemporane ș.a.m.d” – spune Roberta Curcă.

 

Roberta Curcă are 24 ani și este absolventă a UNARTE, secția Arte Grafice.

A expus în București și Praga. 

Contact: robertacurca@yahoo.com

Proiectul ArtBorescent este finanțat prin programul tematic Arte Vizuale al Admininistrației Fondului Cultural Național și are loc în perioada 20 iulie și 2 august 2015.

 

 

poză 1 (12)

Roberta Curcă

 

 

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment