Riga. Medieval, ecletic, Art Nouveau, stalinist și postmodernist

 

Prima întrebare care mi-a trecut în minte după doar o zi de vizitat capitala Letoniei, Riga, a fost cum de reușesc să integreze atâtea elemente de artă stradală( statui, monumente, picturi murale, instalații etc)  într-un oraș cu arhitectură eclectică, iar spațiul să rămână aerisit?  Răspunsul este eliminarea mașinilor din centrul turistic. Largi piațete, ulițe ici-colo care ascund cafenele și mici ateliere de design sau artizanate, coridoare de verdeață, parcuri și poduri majoritatea pietonale, în centrul orașului.

poză 2 (1)

Riga

 

 

poză 1

Străduță centrală în Riga

Riga este situată pe malul Mării Baltice, la gura de vărsare a râului Daugav, fapt ce a permis ampla dezvoltare ca punct comercial, cu date concludente încă de la începutul secolului al XII-lea. Istoria orașului  explică multe dintre influențele culturale și arhitecturale.  Din 1581 a căzut sub dominație poloneză pentru a fi cucerită 50 de ani mai târziu de suedezi. O scurtă perioadă de timp letonii si-au castigat autonomia administrativă, dar rușii i-au cucerit  constant începând cu 1721. Chiar și în aceste condiții  spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Riga devenise unul dintre cele mai dezvoltate orașe industriale din Rusia. In timpul celui de-al doilea război mondial, Letonia fost anexată oficial URSS-ului, iar independeța de care se bucură și astăzi, și ca membră UE, și-a obținut-o în 1991.

Poarta suedeza

Poarta suedeză

 

 

Riga este un punct perfect de întâlnire a tipurilor majore de arhitectură europeană: medievală  (tipic germanică), clasică, Art-Nouveau, funcționalistă (intre cele două razboaie), stalinistă, realist-socialistă și în prezent clădiri înalte și dominante din sticlă și oțel. Centrul istoric al orașului a fost inclus in anul 1997 de către UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial.

 

dom

Domul din Riga

 

Fondarea orașului Riga este oficial recunocută începând cu anul 1201, ce concide cu construirea primei fortărețe germane pe pământ leton, respectiv Domul din Riga, masiva catedrală  catolică din centrul orașului.

Există peste 800 de cladiri monumentale in stil Art Nouveau in Riga, cele mai multe la un loc din intreaga lume. Recordul acesta i-a atras orașului renumele de “capitala mondială Art Nouveau”.

Clădirile sunt spectaculoase, înalte și bine conservate la suprafață. În centru și interiorul clădirilor este îngrijit, dar cum treci un pas de zona turistică intri în contact cu un Art Nouveau murdar, în paragină, evident greu de întreținut și nu foarte funcțional.

Art Nouveau (sau Jugendstil în germană) e un curent artistic, arhitectural, dezvoltat in toată Europa cu exemple evidente în Viena,Paris,BarcelonaBudapesta, chiar si in Bucuresti (ex:pasajulVilacrosse, “Valea Regilor).

 

latvia-682582_640

Clădire Art Nouveau în Riga

 

220px-Mikhail-einsenstein-0713-01

Familia Mikhail Eisenstein

 

Povestea legată de clădirile art nouveau din Riga au, însă și un alt element de curiozitate, fiindcă ele au fost construite sau planificate de către arhitectul șef al orașului din acel timp, respectiv  Mikhail Eisenstein (tatăl celebrului cineast rus Sergei Eisenstein).

Motivul pentru care s-au construit atâtea clădiri Art Nouveau în Riga este că momentul  de  maximă popularitate a acestui stil a coincis cu boom-ul economic al Letoniei, fapt ce a permis numeroase comenzi.

 

 

 

O nouă etapă considerabilă Riga o reprezintă războiul și ocupația URSS, care au lăsat urme adânci în arhitectura orașului. Construcții staliniste și-au făcut rapid loc, o formulă binecunoscută de clădiri exportate în toate statele din partea estică a cortinei de Fier.

Un episod ciudat are loc în anii ’60, când  tânăra generație de arhitecți letoni ajunsese să se sature de arhitectura memorialistică și de aminitirea perpetuă a ororilor războiului și a deportărilor,  și promovează o nouă  gândire a trăirii în prezent- aici și acum. Aveau să își spună moderniști.

 

 

images

Catedrala Ortodoxă

La vârsta de 27 de ani, Juris Skalbergs propune și i se acceptă proiectul transformării Catedralei Ortodoxe din Riga în Casa Cunoașterii, care includea și o cafenea foarte frecventată de intelectualii vremii, numită  ”Urechea Domnului” ( Dieva ausi).

Cu toate că devenise un loc popular criticii au reproșat acestui proiect lipsa de armonizare și reconciliere între vechia utilitate a Catedralei și noul conținut.

Regândirea funcției acestei catedrale pornise, de fapt chiar de la Consiliul de Miniștri Letoni, care inteționau prin astfel de comenzi să șteargă ideea de cult, dar în mod ironic aveau să permită chiar ei deschiderea unui loc boem cu idei progresiste și creative,  în care propaganda sovietică era ignorată.

Aflată chiar în centrul orașului Catedrala/Casa Cunoașterii este de-a dreptul impunătoare, putând fi observată din 6 străzi și bulevarde, fie că o cauți sau nu cu privirea.  Astăzi Casa Cunoașterii este cunoscută ca un monument al modernismului în arhitectură, chiar dacă începând cu 1990 a redevenit biserică.

Arhitectura modernistă era premisa sovietică a transformării vechii lumi într-una nouă. Casa Cunoașterii (1964), cinema “Blāzma» (1964), Teatrul Rus (1967), cafeneaua “Allegro” (1960) au devenit dovezi ale schimbării impuse, dar care nu au reușit să își atingă scopul  fiindcă  modernismul devenise o  revoluție tăcută .

download

Paradoxul a dominat arhitectura modernistă în Letonia, planurile inițiale nu și-au atins scopul, iar în anii 80 devenise clar că se punea punct noii ordini în arhitectură. Era rândul post-modernismului.

Un exemplu concludent aparține tot  arhitectului  Juris Skalbergs care a transformat în 1964 cinematograful ”Blāzma” într-o clădire modernistă cu structuri funcționaliste aspre, pentru ca in 1985 când a fost chemat să o reconstituie, să aleagă structurile inițiale ale clădirii, valori pe care cândva le respinsese profund.

 

 

 

Juris-Skalbergs-021-1007x759

Clădire modernistă în Riga

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment