Rezultatele selecției pentru ArtBorescent

 

Copaci tăiați ilegal readuși la viață prin artă contemporană la Conacul Otetelișanu

ArtBorescent, tabară de sculptură, (20 iulie – 2 august 2015).

 

Le mulțumim tuturor sculptorilorcare au ales să se înscrie în rezidența ArtBorescent și îi încurajăm să ne scrie pentru colaborări viitoare. În urma înscrierilor primite vă anunțăm că participanții selectați sunt următorii:

  1. Leontin Păun
  2. Roberta Curcă
  3. Adrian Preda
  4. Valentin Soare
  5. Lea Rasovszky  
  6. Alexandru Petre
  7. Hellene Neagu
  8. Stefan Curelaru
  9. Mihai Ungureanu
poză (6)

Colaj cu lucrările artiștilor selectați

 

Fundația Domeniul Otetelișanu primește în această vară în rezidență 9 sculptori pe care îi provoacă să lucreze în lemn confiscat din tăieri ilegale.

ArtBorescent este o rezidență de creație care trimite un semnal clar de oprire a defrișărilor ilegale de păduri din România printr-o acțiune culturală dedicată artiștilor debutanți. Proiectul ArtBorescent este finanțat prin programul tematic Arte Vizuale al Admininistrației Fondului Cultural Național și are loc în perioada 20 iulie și 2 august 2015.

Continuând tradiția rezidențelor culturale , în 2015, la Conacul Otetelișanu sculptura contemporană se imbină cu activismul social și oferă artiștilor contemporani o ocazie unică în spațiul cultural românesc.

În cele 12 zile pe care le au la dispoziție sculptorii români selectați vor avea ocazia să lucreze cu materiale de cea mai bună calitate în spațiile special amenajate, dar și in aer liber la Conacul Otetelișanu, construit la sfârșitul secolul al XVII-lea și recent restaurat.

Curatoarea proiectului ArtBorescent este Ioana CIOCAN, cunoscută pentru câteva dintre cele mai apreciate acțiuni culturale din ultimii ani: Proiect 1990 sau SPAM.

Lucrările de artă contemporană  vor fi expuse în spații publice din București și în cadrul Balkanik Festival ( septembrie 2015).

Organizatori : Fundația Domeniul Otetelișanu, ARTOTECA

Parteneri: Fundația OBOS, Asociația Culturală Metropolis

Proiect finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Detalii : www.artoteca.ro și www.conacul.ro , Facebook:  ARTOTECA

comunicat

Afiș ArtBorescent. Autor: Andrei Cotruț

 

Despre Conacul Otetelișanu

Conacul Otetelişanu din Beneşti a fost construit în secolul al XVII-lea, având o istorie încărcată, din punct de vedere cultural. La 10 ianuarie 1799, în frumoasa casă boierească de la Beneşti, s-a născut Petrache Poenaru, membru al Academiei Române și inventator al tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827.

10488250_265113547024086_8953703782729855479_n

Conacul Otetelișanu

In volumul recent publicat la Igloo Media ”Case fortificate între fală și ruină” autorul Cristian Brăcăcescu oferă ca exemplu de bune practici restaurarea Conacului Otetelișanu: „Esențial pentru buna păstrare a unui monument istoric este găsirea unei folosințe adecvate, care la rândul ei depinde de buna credință, de dăruireași de posibilitățile materiale ale deținătorului. Sub acest asepect, situația Conacului Otetelișanu mi se pare exemplară. Restaurarea, amenajarea și mai ales activitățile consistente și entuziaste care au loc aici constituite cea mai bună dovadă.”

După mai mulți ani de atentă restaurare Conacul Otetelișanu a fost introdus în circuitul cultural internațional începând cu anul 2014 ,iar  în fiecare vară se   desfășoară rezidențe artistice unice în România în cadrul programului Artoteca.

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment