Putin crucificat la Riga.

Anul 2014, când Riga a  fost capitală culturală europeană, a devenit o ocazie, printre altele,  pentru istoricii letoni să primească bani pentru finanțarea unor proiecte muzeale.  Pe scurt, astfel s-au pus bazele  întâi ale expoziției ”The Corner House” și apoi  a ceea ce apare astazi pe harta turisitică a Rigăi drept KGB HOUSE MUSEUM.

 

poză 4

KGB Corner House in Riga. Photo by Claudia Zidaru

 

Interiorul și exteriorul acestei case solicită puțină analiză.  Clădirea, aflată la intersecția dintre două străzi centrale,  era până la ocuparea sa de către KGB un loc foarte căutat de localnici, fiindcă găzduia tot felul de magazine cochete si croritorii exclusiviste.  Brivibas iela 61 ( Strada Brivibas nr 61) e la doar 5 minute de mers pe jos de principalele bulevarde ale orașului, în mijlocul unui cartier cunoscut pe vremuri  pentru numeroasele sale familii de nobili letoni care își construiseră locuintele somptuoase in stil Art Nouveau.

După apariția KGB-ului pe strada Brivibas, aceasta a devenit o zonă a fricii prin care treceai doar in caz de urgentă și cu siguranță  în pas alert si cu ochii în pământ.

Serviciile secrete ruse au apreciat clădirea fiindcă avea 5 etaje, numeroase camere, mai mute curți interioare, subsoluri generoase și avea prin expunere, simbolic, rolul  de a nu arăta discreție în prezentarea ocupației și a puterii KGB.

poză 1 (4)

The cells.Interior of the KGB Corner House in Riga. Photo: Claudia Zidaru

 

Casa de pe colt poate fi vizitata pentru 5 euro, pret in care este inclus si  serviciul oferit de un ghid. In dimineata vizitei mele erau aproximativ 40 de turisti straini care se programasera on-line pe www.bilesuserviss.lv, dar veti fi bineprimiti si fara reazervare prealabila .  Cu totii am inceput vizita prin celulele si birourile de interogare ale KGB-ului “inarmati” cu aparate de fotografiat si cu gecile incheiate pana sus fiindca am fost atentionati de frigul din interior.

Cladirea se imparte in spatiul dedicat birourililo,  zona de interogatii si inchisoarea. Metodele folosite pentru a ii tortura pe disidentii letoni sunt numeroase, dar ghidul nostru a ales sa insiste pe cea despre care fostii detinuti i-au povesti ca ar fi fost cea mai dura. Este vorba de inchiderea intr-o celula cu lumina extrem de puternica si caldura sufocanta, timp de cateva zile.

Ghidul s-a plans in mod repetat de faptul ca Letoniei nu i se da acces la multe documente legate de activitatea KGB-ului in Casa pe Colt, fapt ce ii face misiunea foarte dificila. Cele mai multe informatii au fost obtinute de la supravietuitori, fosti detinuti care chiar si la 89 sau 90 de ani au temeri legate de  posibilitatea intoarcerii ocupatiei ruse. Date legate de organizarea spatiilor au fost disponibile gratie marturiilor unor soferi letoni care au lucrat pentru aceasta organizatie, dar si din cartea de memorii a ultimului director KGB, care a condus Casa de pe Colt. Acesta, un fost sportiv cu studii gimnaziale, descria epopei administrative si nu amintea nimic de terorile ce se petrecusera acolo.

poză 4 (2)

Photo of the last KGB director in Riga during his last conferrenc

 

 

Totusi zilelea acestea Casa KGB din Riga are parte de mai multa atentie ca de obicei, gratie uneir expozitii de arta contemporana care a atras furia diplomatiei ruse, inclusiv pe Facebook potrivit Washingon Post. Supararea mare a Rusiei vine, istoric ironic, chiar din curtea interioara a Casei KGB, acolo unde se afla un personaj, foarte asemanator fizic lui Vladimir Putin, rastiginit pe o cruce rosie.

 

 

poză 3 (1)

Exhibition at the former KGB House in Riga. Photo by: Claudia Zidaru

 

Vizitatorii sunt invitati sa bata un cui si sa contribuie la aceasta “instalatie”. Artistul, care a dorit sa ramana anonim, a negat ca ar fi vorba de Putin, declarand ca este mai degraba o reprezentare a unui un om de afaceri.  

Turistii insista, insa ca ar fi vorba despre “Putin pe cruce”, iar blitz-urile aparatelor foto curg ca la aparitia lui Putin in carne si oase. In acest context pana si autoritatile letone au simtit nevoia sa intervina intarind ideea ca nu e vorba de o reprezentare a presedintelui Rusiei, ci doar de un om de afaceri. Rusii sunt indignati. A inceput judecata lui Putin.E sau nu el pe cruce?

Relatii politice dintre Letonia si Rusia au fost si sunt incarcate de resentimente legate mai ales de ocupatia sovietica. O ocupatie care a impus o schimbare a structurii populatiei acestui stat baltic, astfel ca la obtinerea independentei in 1991, Letonia mostenise o minoritate rusa consistenta.

Astazi abzurile rusilor sunt material de campanie pentru politicienii letoni, dar si  motiv de dezbateri la colt de strada pentru seniorii nationalisti. In timp ce minoritatea rusa vorbeste de civilizatia adusa in Letonia si reclama discriminarile la care sunt suspusi. 

In acest context te-ai astepta sa iasa scantei la o bere intre doi tineri : unul rus si altul leton. In schimb  tanara generatie pare sa fi adoptat mai degraba o filosofie a prezentului, in care criticile se adreseaza problemor social-economice pentru care se gaseste de comun acord un vinovat clar : capitalismul.

 

 

poză 3

Exhibition a the Former KGB House in Riga. Photo by : Claudia Zidaru

 

 

 

 

 

poză 2 (3)

Exhibition at the former KGB House in Riga

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment