Noaptea Cercetătorilor, evenimentul care îi aduce pe pasionații de știință la un loc

Afis-Bucuresti-NC2014

Toți pasionații de știință și cercetare trebuie să țină minte această dată: 26 septembrie, când, de la ora 17.00, începe Noaptea Cercetătorilor 2014, un eveniment care își propune să arate publicului larg ce presupune munca de cercetare. Evenimentul va avea loc în Parcul Tineretului din București, intrarea Șincai.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanțat de Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie.
Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Ediția din 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.

Această ediţie Noaptea Cercetătorilor este organizată în România, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale de către cele două echipe:

#Researchers4Humanity – Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport.
#doyouspeakscience – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” și Institutul de Ştiinţe Spaţiale, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.

Parteneri și susținători ai științei în București sunt: apa Bucovina, Anticipația, FunGadgets, Dwyn, Hotnews, DigișiDigiWorld, RATB, Euronews, Radio ZU, Blitz TV, Radio România Cultural, Intuitext, InspectoratulȘcolar al MunicipiuluiBucurești, Revista BIZ, Austral, ArtOut, Ed4lead.

Evenimentul va fi împărțit în mai multe zone de interes. Astfel, în zona Hands On, mai mulți cercetători independenți și institute de cercetare arată și demonstrează cum evoluează experimentele și lucrările lor de cercetare. Printre institutele de cercetare prezente la eveniment se numără Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Geologic al României, dar și Facultatea de Fizică și mulți alți invitați.

Ateliere de fizică, experimente, observații prin microscop sau telescop, demonstrații de control mental, vizualizări 2D și 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstrații de robotică și inventică, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri și invenții, dar și cele mai interesante concepte științifice, iar cei prezenți vor putea iscodi cercetătorii despre cum funcționează fiecare lucru în parte. Dupa cum îi spune și numele, este zona în care participanții au voie să atingă exponatele, să contribuie la experimente, să interacționeze cu cercetătorii.

În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, participanții vor afla cele mai noi tendințe în cercetare la nivel european, își vor testa cunoștințele de cultură generală și vor putea participa la o tombolă europeană.

Cei mici se vor delecta și vor învăța prin joc o mulțime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizică, chimie, roboți și multe altele, în zona SCI FUN. În această zonă sunt programate întreceri, curse cu roboți, desene cu cerneală vizibilă în întuneric și alte experimente distractive.

Organizatorii ediţiei din 2014 îi provoacă totodată pe curajoşi să îşi testeze capacitatea de inovaţie şi creativitatea în universul ştiinţific, prin participarea la cele două concursuri organizate înainte de eveniment:

Concursul de videoclipuri “Vreau să fiu cercetător”, dedicat pasionaţilor de ştiinţă indiferent de vârstă. Înscrierile se pot face până miercuri, 17 septembrie 2014, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maxim 2 minute concepţia personală cu privire la activitatea de cercetare.

Competiţia de desene “Cercetătorii şi laboratoarele lor” la care se poate înscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum şi orice persoană pasionată de ştiinţă care însă nu desfăşoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie 2014 inclusiv. Premiile se vor decerna în seara de 26 septembrie, când vor avea loc și o tombolă pentru participanți, precum și alte concursuri cu premii instant.

În fiecare oraș, participanții vor găsi și o zonă dedicată Uniunii Europene, unde sunt pregătite concursuri de cultură generale, o tombolă cu premii și alte surprize.

Salonul Cercetătorilor Neconvenționali SCeNe, ajuns la a doua ediție, va fi reprezentat anul acesta mai puternic în zona Agora. Sunt programate prezentări, dezbateri, sesiuni de întrebări și răspunsuri. Printre vorbitorii care și-au confirmat prezența se numără Dr. Florin Munteanu – Centrul pentru Studii Complete, Pierre de Hillerin – Institutul Național pentru Cercetări în Sport, Roxana Dincă – Digi World, echipa de olimpici la Olimpiada Internațională de Lingvistică.

Călătoria în lumea științei va fi întreținută de momente de adrenalină și forță cu echipa RebornED, care va realiza un spectacol de Freerunning și Parkour și momente de emoție vizuală cu un spectacol de lumini și lasere.

De pe scena principală a evenimentului, vizitatorii vor călători până la acceleratorul de particule de la CERN, printr-o conexiune live facilitată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Tot de aici vor păși în domeniul găurilor negre cosmologice și microscopice alături de Octavian Micu – Institutul de Științe Spațiale, vor parcurge istoria laserilor în România împreună cu Ioan Dăncus – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, dar și alte subiecte interesante precum vânătoarea de raze cosmice sau implicațiile fuziunii nucleare asupra viitorului nostru.

Scena va fi animată de maestrul de ceremonii, actorul Cătălin Neamțu, cercetător în arta improvizației încă din 2002. Îl cunoașteți ca extraterestrul Obibug de la Neatza cu Răzvan și Dani. Cei mai curajoși spectatori vor urca pe scenă și vor fi recompensați pentru participarea la scurte exerciții haioase de improvizație.

Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări diferite dictate de cele două echipe organizatoare – a științei privită prin prisma impactului asupra vieții de zi cu zi #researchers4humanity și a științei care unește oamenii dincolo de granițele lingvistice sau geografice și care se dezvăluie printr-un limbaj pe înțelesul tuturor #doyouspeakscience.

Noaptea Cercetătorilor 2014 va avea loc pe 26 septembrie în București și alte 14 orașe: Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara.

Curioșii, cercetătorii, copiii de toate vârstele pot verifica programul evenimentului aici.

Author: Adelina Turcu

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment