Marele Libertinaj Est European – East Eu Comics Art Residency

afis fara invitati

Prima rezidență internațională de bandă desenată organizată în România se va desfășura între 26 mai și 2 iunie  2016 la Conacul Otetelișanu, un spațiu construit la începutul secolului al XVIII-lea și un exemplu de restaurare, recunoscut în ultimii pentru evenimentele dedicate artei contemporane.

Marele Libertinaj Est European”, proiectul original realizat de Fundația Domeniul Otetelișanu cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, reunește artiști din șase țări din Estul Europei, iar invitați sunt nume cunoscute în banda desenată regională.

Contextul pentru această rezidență este unul prielnic fiindcă banda desenată din România are o audiență fidelizată, care în prezent se extinde ca urmare a apariției unor noi produse editoriale extrem de diverse și care reușesc să depășească formele stilistice și tematice binecuoscute ale basmelor (Ion Creangă sau Petre Ispirescu.), a scenariilor cu eroi naționali și tradiționali extrași sau bine inrădăcinați încă din perioada interbelică sau cea comunistă.

Urmărind teme și temeri actuale din Balcani graficieni, scenariști și reprezentanții unor galerii din România, Bulgaria, Cehia, Croația, Serbia și Ungaria vor realiza împreună, în premieră, o revistă  de Eastearn European Comics ce va fi disponibilă în variantă tipărită, on-line, dar și în mod exceptional în format video în viziunea artistică semnată de Andrei Drăghici și Cristian Cocoș.

 

 

Conacul Otetelisanu

Conacul Otetelisanu

 

Invitații Conacului Otetelișanu din rezidența „Marele Libertinaj Est European” vor aborda conceptele ”libertine” propuse de curatorul Octav Avramescu, unul dintre coordonatorii proiectului ”Jumătatea plină”.  Acesta le propune participanților să transforme în benzi desenate ideile care au ca referință libertinajul, înțeles ca formă socială de exprimare a creativității: limitele acceptabilității în narațiuni vizuale independente în Estul Europei, opere “clandestine”, posturi originale și radicale la constituirea imaginii publice de autor, moștenirea cenzurii comuniste s.a.m.d.

 

george_s_addiction_page_5_6_by_kraimann-d383zen

Autor: Cristian Prandea

 

 

La Conacul Otetelișanu participanții acestei rezidențe vor avea acces și la câteva  workshop-uri și ateliere de ilustrație, creative writing sau  scenografie susținute de Ana Kun, Youlian Tabakov si Tomas Motal. Ulterior aceste cursuri vor fi disponibile în format video, alături de interviuri și docu-videos pe care le vom publica.

 

download

Autor: Tomas Motal

ANA KUN DR

Autor: ANA KUN

 

 

 

 

 

 

 

Invitații rezidenței ” Marele Libertinaj Est European”: România: Cristian Prandea, Dan Michiu, Ana Kun, Timotei Drob / Bulgaria: Youlian Tabakov / Cehia: Tomas Motal /Croatia: Igor Hofbauer, Bruno Tolic / Bernharda Xilko/Serbia: Johanna Marcadé- Mot, Jovana Lutovac,Milica Ivic, Ungaria: Atilla Stark / Curator: Octav Avramescu

 

afis englz

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment