”Lumina” lui Ilie Stepan și lansarea DVD-ului PRO Musica

promusica1

De fiecare dată când aud de PRO Musica îmi apare în gând o amintire din copilărie care mă face să zâmbesc: figura tatălui meu, expresia uimită și mândră pe care am regăsit-o pe chipul lui când m-a suprins pentru prima dată ascultând Glossa.

Cotrobăisem o vreme prin colecția lui de muzică, prin sutele de discuri, casete și (încă!) benzi de magnetofon păstrate cu grijă. Găsisem un Stepan și mă înființasem în fața lui cu îndrăzneala și aroganța celui care tocmai făcuse cea mai revoluționară și importană descoperire, care ar fi meritat cu siguranță un premiu.

El mi-a spus atunci că Timișoara a avut două formații bune: Phoenix și PRO Musica. Eu eram ușor temătoare, muzica mă copleșea indiscutabil și îmi era imposibil să calculez cât timp îmi va lua să îi înțeleg și să îi cunosc muzica lui Stepan. Asta dacă voi ajunge să îl înțeleg vreodată, bineînțeles.

În timp, l-am uitat și l-am redescoperit de zeci de ori. Artist complex, cu tot mirajul muzicii rock, Ilie Stepan se încadrează perfect în categoria celor necomerciali. Vine, pleacă, se îndreaptă spre teatru, film, religie, filosofie, politică, face și rock, însă muzica lui are o calitate pe care o regăsești constant: are lumină.

Fie că vorbim despre diferite proiecte personale, despre Stepan Project sau despre PRO Musica (reconstruită după o pauză de două decenii), când asiști la concertele lui, este imposibil să nu cazi pradă unui miraj al luminii și al energiei pozitive, curate, lipsită de orice element ostentativ.

promusica in prima formula
Albumul Lumina a fost lansat în 2013 sub egida Stepan Project și este rezultatul unui deceniu de muncă asiduă, complexă și complicată, concretizată (nu întâmplător) în 33 de compoziții muzicale. De la instrumente tradiționale arhaice și până la muzică rock, de la pictură, grafică excepțională și texte, la elemente de muzică electronică și videoclipuri, albumul reprezintă un produs unic în peisajul muzical din România.

M-am întrebat de multe ori dacă el a venit prea târziu sau, dimpotrivă, prea devreme pentru piața muzicală actuală. În orice caz, îmi place să cred că sunt destui consumatori încă atenți și capabili să perceapă, la adevărata sa valoare, lumina lui Stepan.

S-a întâmplat apoi concertul aniversar PRO Musica 41 de ani, în 2014. Alături de el au fost Bujor Hariga, Dixie Krauser, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Lică Dolga, oameni care au scris istorie în rockul timișorean, Doru Eugen Iosif, Horia Crișovan, și invitații speciali care i-au sărbătorit pe scenă și care au dat culoare întregului eveniment.

Concertul a fost imortalizat în imagini și își va găsi loc în colecția ascultătorilor de muzică bună, sub forma unui dublu DVD care conține nu numai înregistrarea video ci și totalitatea pieselor interpretate, în format mp3, precum și înregistrări bonus.

Lansarea oficială a materialului va avea loc la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș din Timișoara, în data de 8 mai la ora 19.00

Se anunță un eveniment unic, un concert memorabil cu PRO Musica în formula actuală, care nu trebuie ratat, iar pentru cei care sunt departe, concertul va fi transmis și live pe internet așa cum Ilie Stepan ne-a obișnuit deja.

Fie că doriți să revedeți un rock de calitate, fie că abia descoperiți PRO Musica, pe 8 mai veți avea ocazia să găsiți puţină lumină în peisajul modern, comercial, încărcat de rutină și compromis. Și ce poate fi mai frumos decât atât?

Foto: Facebook PRO Musica

Articol scris de Mara Marcu

Author: Adelina Turcu

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment