Impresii de festival: „Tatiana Stepa” – ediţia a VI-a, 21 aprilie 2015, Sinaia

Din primăvara anului 2010, ziua de 21 aprilie înseamnă, pentru iubitorii muzicii folk, o întoarcere în timp. O întoarcere în egală măsură dureroasă şi tămăduitoare, prin evocarea celei mai tulburătoare voci a folkului românesc. Tatiana Stepa, pentru că despre ea este vorba, a fost şi în acest an sărbătorită (şi nu comemorată), într-un mod pe care chiar artista, pe patul de suferinţă fiind, şi l-a dorit, după ce fiinţa sa va fi plecat în tărâmul fără timp.

Anul acesta, pentru prima oară, festivalul care îi poartă numele, ajuns la cea de-a şasea ediţie, s-a desfăşurat în sala de teatru a Centrului Internaţional de Conferinţe „Casino” din Sinaia. Deloc întâmplător aici, fiindcă în acest oraş trăiesc oameni care au cunoscut-o, au iubit-o şi o iubesc pe Tatiana Stepa, iar unul dintre ei este Diana Tocitu, sufletul organizatoric al manifestării, reprezentanta Asociaţiei Culturala „Civis Mart”, care, în colaborare cu Primăria Oraşului Sinaia, Centrul Cultural „Carmen Sylva” şi Colegiul „Mihail Cantacuzino” din localitate, a pus la cale un eveniment memorabil, aşa cum cu siguranţă i-ar fi fost pe plac cantautoarei cu sufletul în formă de sunet, descriere făcută de scriitorul Romulus Vulpescu, un apropiat al Tatianei.

1

Cu zece minute înainte de ora 18:00, sala de teatru a „Cazinoului” din Sinaia a devenit neîncăpătoare pentru publicul dornic să se hrănească din frumosul pe care muzica folk îl presară în inimile fiecăruia, prin sunet şi vers.

Amfitrioana festivalului, nimeni alta decât actriţa Maria Ploae, a reuşit, încă de la început, să creeze o atmosferă caldă, primitoare, atât prin prezenţa sa jovială, cât şi prin introducerea pe care i-a făcut-o celei în numele căreia se adunaseră toţi, într-o veritabilă seară de primăvară hibernală.

Pe întreaga durată a evenimentului, pe un ecran montat în partea stângă a scenei, a rulat un colaj alcătuit din gânduri ale artistei şi ale prietenilor ei şi fotografii cu Tatiana Stepa în mai multe ipostaze existenţiale (mamă, artistă, om al muncii).

Debutul spectacolului i-a aparţinut „celui mai frumos cântec al Tatianei”, aşa cum îi plăcea trubadurului Victor Socaciu să spună referindu-se la fiul acesteia, Cătălin Stepa, cel care, chiar dacă a intrat relativ recent în lumea muzicii folk (după moartea mamei sale), a reuşit să-şi croiască, prin efort, perseverenţă şi talent, un drum propriu spre inimile ascultătorilor.

Cătălin ne-a reamintit unul dintre cele mai frumoase cântece ale mamei sale – „Iubirea de lut” – compus pe versurile poetei Clara Mărgineanu, după care a încântat publicul cu câteva creaţii proprii, atât pe versuri din lirica de odinioară (Octavian Goga), dar şi din cea actuală (Adrian Maftei şi alţii).

Al doilea moment al festivalului, unul exclusiv poetic, i-a avut drept protagonişti pe doi elevi ai Colegiului „Mihail Cantacuzino”, Ilinca Bunea şi Toader Ştefan – membri ai trupei de teatru „Oglinzi” din cadrul şcolii, care au recitat, cu aplomb şi pasiune, poeme din lirica universală şi autohtonă, dar şi pe poetul clujean Cornel C. Costea.

Acesta din urmă publicat anul trecut volumul de poezii şi interviuri – „Din pulberea Luminii” – după titlul poeziei scrise in memoriam Tatiana Stepa. Spectatorii au apreciat acest emoţionant trialog poetic, răsplătindu-i pe actanţi cu aplauze generoase.

Una dintre cele mai bune prietene ale Tatianei Stepa, Maria Gheorghiu a urcat pe scenă, plină de emoţie şi de dragoste pentru cânt, public şi artistă. Deşi cu probleme de sănătate, Maria Gheorghiu, ca orice artist veritabil, a dăruit celor prezenţi, din preaplinul vocii şi al inimii sale, bijuterii sonore, bune de păstrat, în memoria afectivă, pentru întreaga viaţă.

Deşi nu fizic, a participat, prin intermediul unei secvenţe video, preşedintele Asociaţiei Culturale „Civis Mart”, Victor Socaciu, cu un cântec scris special în amintirea Tatianei Stepa. Un moment de reflecţie, un omagiu adus unei artiste nepereche.

Ultimul artist al serii, un nume sonor al muzicii româneşti, George Nicolescu, a fost primit cu aplauze de public. Din păcate, unii spectatori (tineri) nu au mai avut răbdare până la final, plecând chiar în timp ce artiştii se aflau pe scenă.

2

De la cântece mai noi, până la şlagărele care i-au adus celebritatea – printre care „Eternitate”, compus de maestrul George Grigoriu şi solicitat insistent din sală, George Nicolescu a încântat audienţa cu vocea sa mereu tânără, cu verva sa extraordinară, sfidând, parcă, trecerea anilor.

Al doilea intermezzo poetic i-a aparţinut, aşa cum era şi firesc, amfitrioanei festivalului. Actriţa Maria Ploae a recitat, înălţător, firesc şi patetic din lirica blagiană, dar nu numai. Şi cum un astfel de festival nu se putea încheia fără prezenţa celei a cărui nume îl poartă, organizatorii s-au gândit la un arc peste timp, cu proiecţie în Veşnicie, aducând-o pe Tatiana Stepa, prin intermediul unei înregistrări din concert, cu cel mai cunoscut şi, poate, cel mai iubit cântec al său – „Copaci fără pădure”, versurile aparţinându-i poetului Adrian Păunescu. Încet, încet, s-au reunit pe scenă, ca-ntr-o tandră îmbrăţişare, prietenii artistei, cei care i-au demonstrat, încă o dată, că indiferent de timp sau loc, ceea ce contează cu adevărat e Iubirea.

Cu lacrimi în ochi, cu sufletele mai bogate şi cu gândul la flacăra unei lumânări pe care o va aprinde, în taină, fiecare la el acasă, spectatorii, care au rămas până la sfârşit, au părăsit clădirea impresionantă a „Cazinoului”, în timp ce afară ningea, ca şi cum ar fi fost în apropierea Crăciunului, mai degrabă decât după Săptămâna Luminată.

Fără a aduce vreun reproş organizatorilor care, din contră, merită toată gratitudinea noastră, reuşind cu fonduri puţine să ducă la bun sfârşit acest proiect, trebuie spus că poate ar fi fost potrivit să i se dea evenimentului o altă amploare, dincolo de graniţele geografice ale oraşului Sinaia şi ale judeţului Prahova.

Iar ca o sugestie pentru viitoarele ediţii, cooptarea, ca parteneri media, şi a unor instituţii reprezentative la nivel naţional (radio şi TV), ar putea aduce mai aproape de muzica Tatianei Stepa iubitori ai genului din toate cele patru zări, şi nu doar pe cei din localitatea sau regiunea în care se desfăşoară festivalul.

Articol scris de Cornel Costea

Author: Adelina Turcu

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment