Hedda Sterne şi artă politică – în programul special Making Waves 2014

 

Making Waves, 2014

La cea de-a noua ediție, care debutează în 4 decembrie la Film Society of Lincoln Center, Romanian Film Initiative invită publicul din New York nu doar la o doză intensă de cinema românesc, ci şi la o reflecție pe teme controversate ale momentului şi la revizitarea unor repere culturale esențiale. Pe lângă filmele din program, festivalul cuprinde şi două programe speciale.

Evenimentul Hedda Sterne Rediscovered este dedicat artistei de origine română Hedda Sterne, ale cărei lucrări de tinerețe vor fi prezentate în premieră publicului american.

Pentru al treilea an consecutiv, Making Waves continuă programul special Creative Freedom through Cinema dedicat relației dintre artă şi politică şi libertății de expresie în Europa de Est.

 

Copii_404_still

 

Dacă în 2012 Creative Freedom through Cinema a explorat shimbările sociale şi culturale petrecute recent în România şi Ungaria, iar anul trecut a avut ca ţări invitate Cehia şi Slovacia într-un dialog despre film şi propagandă, la această ediţie țara invitată este Rusia.

Tema curajoasă propusă de Making Waves oconstituie drepturile omului. În contextul în care, în 2013, noua legislaţie rusă interzice aşa-numita „propagandă a relaţiilor non-tradiţionale cu minori”, comunitatea LGBT locală se confruntă cu abuzuri grave, iar libertatea de expresie este dramatic ameninţată.

În ciuda ostilităţii instaurate de statul rus la adresa minorităţilor sexuale, artiştii continuă să susţină şi să documenteze pulsul comunităţilor LGBT, luptând pentru respectarea drepturilor acestora.

În cadrul programului Creative Freedom through Cinema, realizat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, vor fi prezentate două filme extrem de controversate: Călătorie de iarnă (r. Serghei Taramajev şi Liubov Lvova) şi Copii 404 (r. Pavel Loparev şi Askold Kurov).

Selecţia celor două titluri ruseşti a fost realizată în parteneriat cu Evgheni Gusyatinskiy, critic de film şi selecţioner la Festivalul de Film din Rotterdam.

„Fragilitatea drepturilor persoanelor gay a fost din plin demonstrată de brutalitatea pe care regimul Putin a îndreptat-o împotriva noastră,” spune celebrul autor Andrew Solomon, specialist în pshologie şi activist pentru drepturile LGBT, care va participa la discuţia organizată de Romanian Film Initiative în cadrul acestui program.

„Aceşti regizori curajoşi îi ajută pe cetăţenii Rusiei să afle că există mulţi alţii asemenea lor, iar pe noi, cei din alte ţări, să aflăm ce chipuri poate lua suferinţa în interiorul Federaţiei.

Implicaţiile locale şi globale sunt deopotrivă înspăimântătoare şi extrem de relevante,” e de părere Solomon, care a fost invitat recent şi la Bucureşti, unde şi-a lansat cartea Demonul amiezii. Anatomia unei depresii.

Alături de el, la discuţia care va avea loc pe 6 decembrie la Film Society of Lincoln Center, vor participa regizorul Pavel Loparev şi Masha Gessen, jurnalistă ruso-americană şi activistă, recunoscută pentru criticile aduse regimului Putin.

Dezbaterea, care va trece în revistă situaţia minorităţilor sexuale în Rusia, România şi SUA, va fi moderată de Mona Nicoară, realizatoare de film documentar şi activistă pentru drepturile omului.

Cel de-al doilea program special propus anul acesta de Romanian Film Initiative pentru cel mai relevant eveniment de promovare a filmului românesc în SUA este un exerciţiu de recuperare a memoriei culturale.

Hedda Sterne Rediscovered invită publicul american duminică, 7 decembrie, la o întâlnire în premieră cu lucrări inedite ale artistei Hedda Sterne, prezentă deja în colecţiile unor instituţii importante, cum sunt Museum of Modern Art, National Gallery of Art şi National Museum of Women in the Arts.

 

 

cc45d82d-e738-4b48-be66-a00c65bf0876.jpg!Portrait

Hedda Sterne

 

Sterne, născută în România, în 1910, s-a afirmat pe scena artistică a lumii la începutul anilor ’40, fiind singura femeie din celebrul grup supranumit “Irascibilii”, din care făceau parte, printre alţii, Jackson Pollock, Willem de Kooning şi Mark Rothko. Lucrările pe care artista le-a lăsat în urmă la Bucureşti, oraş pe care a fost nevoită să-l părăsească ca urmare a persecutărilor etnice – Hedda Sterne era evreică – au fost descoperite recent de Cosmin Năsui,directorul PostModernism Museum din Bucureşti.

Năsui a reconstruit povestea lui Sterne cu ajutorul artistei Medi Wechsler Dinu, prietenă apropiată a artistei recunoscute pentru independenţa ei faţă de stiluri şi curente. Mai bine de 50 de ani, Wechsler Dinu, acum în vârstă de 106 ani, a îngrijit lucrările de tinereţe ale Heddei Sterne, care a încetat din viaţă în 2011.

Cosmin Năsui, împreună cu Radu Stern, fost director de programe educative la Musée d”Elysée din Lausanne, Elveţia, şi autor al cărţii De la Dada la suprarealism: Artişti avangardişti din România, vor prezenta publicului american primele lucrări ale lui Sterne şi povestea artistei prin ochii prietenei sale, Medi Wechsler Dinu, al cărei destin a fost la rândul său marcat de persecuţiile antisemitismului. Acest program special a fost realizat în colaborare cu PostModernism Museum, spun organizatorii Making Waves.

 

STERNE1-obit-popup

IRASCIBILII

 

Machine-5-19501

Machine 5, 1950 – Hedda Sterne

Self-Portrait-1938-

Self-Portrait, 1938 – Hedda Sterne

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment