Gottland, Cehoslovacia revizitată de un reporter polonez

Gottland este un adevărat compediu,  realizat de polonezul “şi compus din eseuri aflate la granița dintre jurnalism şi literatură.

Volumul surprinde temporal o mare parte a istoriei secolului trecut cu referire directă la întâmplări ce au loc în Cehoslovacia, într-o perioadă care oferă posibilitatea examinării atente a presiunilor şi reacțiilor unei națiuni confruntate intâi cu presiunile fascismului, apoi cu cele ale comunismului.

Mariusz Szczygiel

Mariusz Szczygiel

Incadrarea în termenii unei realizări de factură “Kafka” e posibilă grație incursiunii ingenioase pline de rafinament literar a lui Mariusz Szczygiel prin arhive, prin interviuri cu regizori, scriitori, vedete sau simpli cetațeni , martori ai unor evenimente care de fapt descriu un popor ce a indurat atât momente dificile cât şi unele amuzante, bizare sau absurde.

În această aproape biografie colectivă a poporului ceh, descrisă viu şi alert in cadrul genului jurnalistic numit reportaj literar, se pot identificasau regăsi atât cetățenii Poloniei, țara de origine a autorului, cât şi românii prin istoria comună trăită în această parte a Europei.

Gottland” a primit titlul de Cartea Europa – Le prix du livre Europeen 2009 şi de atunci a fost tradusă în mai mult de zece limbi, inclusiv bulgară, cehă, franceză, germană, maghiară, Italiană, rusă, spaniolă și ucraineană.

In limba română cartea va fi publicată în curând la Editura Art, în traducerea de exceptie a Anei Maria Luft,  şi va fi oficial lansată la  Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura în perioada 28 mai – 1 iunie, în incinta Complexului Expozițional Romexpo.

 

In volumul Gottland, autorul x folosește metodele unui reporter – caută persistent eroi  cunoscuți din trecut, caută măturii, scotoceşte arhive pe care le împachetează intr-un documentar –poveste marcă a reportajului literar polonez.

Toate poveștile de viață din carte au un puternic caracter personal, care permite cititorului să se identifice în tragediile personale ale protagoniştilor.

 

Marta Kubišová , cea mai populară cântăreață cehă din anii 1960  este una dintre eroinele despre care aflăm că după Primăvara de la Praga este practic condamnată la uitare din cauza autorităților,  ce o supun cenzurii şi interdicției de a mai fi difuzată public. Volumul ne conectează, de asemenea, la destinul tragic al sculptorului Otokar Švec,  autorul statuii gigantice a lui Stalin construită în Praga în anii 1950.

 

Autorul polonez  îi schițează inclusiv portretul actriței Lida Baarova,  timp de doi ani  amanta lui Joseph Goebbels, cel care la 20 de ani distanță de la această relația avea să devină Ministrul Propagandei naziste, în guvernul național-socialist al lui Hitler.

 

Adam Michnik (eseist, fost disident, intelectual public și redactor șef al celui mai mare ziar polonez – Gazeta Wyborcza) spunea despre Gottland :

 

Adam Michnik

Adam Michnik

Este o carte captivantă, scrisă inteligent şi mai ales necesarăPrin expunerile individuale de viață, Mariusz Szczygieł, descrie istoria complicată a vecinilor noștri din sud.

Fascinat de cultura și etica lor, de simțul umorului accentuat de ironie şi sarcasm, autorul descrie modul în care cehii s-au raportat la istorie.

Citim aceste povești din perpectiva propriul nostru destin, fapt ce face lectura  şi mai captivantă. Experienta noastră a fost similară și totuși atât de diferita. O carte fascinantă “.

Cu un talent narativ  rar Mariusz Szczygiel se înscrie în linia capodoperelor – reportaj marca Terzani sau  Kapuscinski, în măsura în care relatează realitatea unor vremuri istorice in povesti individuale prin fitrrul fermecator si accesibil presupus de ficțiune.

 

Reportajul literar va fi în această vară subiectul principal al unei tabere de creație dedicată jurnaliştilor culturali şi foto-reporterilor, pe care Artoteca o va organiza între 5 şi 9 iunie la Conacul Otetelişanu din județul Vâlcea.

 gotland-tipar-665x1024

 

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

1 Comment

Submit a Comment