Expoziţie-itinerar: “The Middle Ages on the Road”

Patru muzee din Europa şi-au dat mâna pentru a oferi publicului o expoziţie care îi va purta pe vizitatori pe vechile drumuri medievale ale bătrânului continent.

The Middle Ages on the Road este o expoziţie-itinerar, găzduită în prezent de muzeul Bargello (Museo del Bargello) din Florenţa şi care îşi propune să recreeze universul călătorilor din perioada medievală.

bargello-courtyard

Expoziţia, care va fi deschisă până pe 21 iunie 2015, este împărţită în cinci secţiuni tematice, purtând privitorul pe urmele pelerinilor, cavalerilor sau negustorilor din secolele XII-XVI.

În prima încăpere, o hartă a lumii aşa cum era ea văzută de cartografii şi oamenii mării ale acelor timpuri, precum şi unul dintre cele mai vechi globuri pământeşti păstrate deschid spaţiul expoziţional.

Înaintând, vitralii care înfăţişează chipurile pelerinilor, sculpturi şi încălţări tocite de drumurile lungi şi anevoioase către mânăstiri şi alte locuri sfinte, ne poartă deja către un alt aspect capital din viaţa omului medieval: credinţa.

Trecând spre o altă sferă a vieţii, găsim armuri şi arme medievale, nelipsite cavalerilor cruciaţi sau armatelor senioriale ori regale.

Cum neguţătorii îşi petreceau mare parte din viaţă călătorind dintr-o parte în alta a lumii pentru a-şi vinde mărfurile, obiecte care le aparţineau constituie o altă secţiune a expoziţiei: pungi pentru bani, monede, scrisori şi casete sunt doar câteva dintre exponate.

Sfârşitul acestei călătorii în timp îl reprezintă o tapiserie lucrată extraordinar în mătase şi lână, înfăţişând un tablou inspirat din Carcel del Amor[1].

Tot în această ultimă încăpere, cufere de zestre, şei bogat ornamentate, centuri şi alte obiecte necesare voiajelor nobililor sunt expuse pentru a completa un tablou menit să remonteze o parte atât de importantă din viaţa noastră: călătoriile.

shoes

Aniversând prin această expoziţie cei 150 de ani de existenţă a muzeului, curatorii celebrează nu numai un aspect al societăţii evului mediu, ci şi călătoria istorico – artistică a palatului construit în secolul al XIII-lea.

Cu ajutorul celor patru muzee (Musée de Cluny din Paris, Muzeul Schnütgen din Cologne, Museu Episcopal di Vic – Barcelona şi Muzeul Bargello) avem ocazia de a reface o bucată de istorie demnă de atenţie şi, poate, uşor neglijată până acum.

Nu trebuie să îţi placă istoria şi nici măcar să fii un drumeţ ahtiat pentru a putea aprecia şi a înţelege importanţa legăturilor interumane şi interculturale.

Obiectele  expuse în cadrul The Middle Ages on the Road nu ne copleşesc numai prin vechime, bogăţie sau meticulozitatea creării lor, ci şi prin faptul că au puterea de a sugera multiplele implicaţii ale unei călătorii pe drumuri medievale: necesitatea, plăcerea şi, nu în ultimul rând, pericolul.

O expoziţie menită a renaşte epoci care, deşi de mult apuse, trăiesc încă prin câteva obiecte-mărturii şi îşi găsesc locul cu uşurinţă în cetatea medievală a Florenţei.


[1] Închisoarea iubirii (trad. n), roman medieval scris în secolul al XV-lea de castilianul Diego de San Pedro

Articol scris de Roxana Morar

Author: Adelina Turcu

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment