Diana Hellene Neagu prezintă: „Global Inc.” @ArtBorescent

De la descifrarea titlului lucrării „Global Inc”, până la analizarea elementelor sculpturii în lemn autoarea sa, Diana Hellene Neagu, propune o abordare ce privilegiază logos-ul în artă, în special prin evocarea interpretărilor asupra textelor lui Platon. De fapt artista îmblânzește simboluri matematico-filozofice pentru a încorpora (Inc.) principii pe care și le dorește universale, dacă ar fi să punem  în doar câteva cuvinte formula de înțelegere a lucrării ”Global Inc”

Diana Hellene Neagu, pasionată de călătorii, lecturi și descoperiri care o„trezesc din rătăcire”, vorbește despre lucrările sale ca despre un rezultat al studiilor individuale asupra problemelor de etică.

 

DSC02869

„Global Inc.” lucrare realizată de Diana Hellene Neagu, în timpul rezidenței de sculptură ArtBorescent de la Conacul Otetelișanu cu sprijnul Administrației Fondului Cultural Național, aria Arte Vizuale

 

„În lucrările mele sunt preocupată și transpare o singură temă cu mesaj, aceea a conditiei inițial divine a omului, in opoziție cu condiția precară și derizorie în care se află astăzi. Conceptul asupra căruia m-am oprit si  insist de ani buni este mitul Androginului,  un concept platonician, clasic, interpretat, în limbaj plastic, prin simbolul Ţestoasei.

Testoasa sau Fiinţa androgina, fiinta neprihanită, pură, rationala, care traiește departe de inclinatiile firii pământești și in armonie cu legea morală, in viziunea mea, este incifrarea, codarea ideii de fiintă care se afla pe calea eliberării de păcat și trăieşte în armonie cu virtutea, pe care şi-a asumat-o.”

Mitul androginilor, după cum apare în Banchetul lui Platon, scriere din cca. 387 a.Hr. (trad. Petru Creția, Editura Humanitas, 1995) se referă la ființle umane rotunde, cu două figuri, patru brațe și patru picioare, existatu bărbați dubli, femei duble și ființe umane mixte. Ele au încercat să cucerească cerul și ca să le pedepsească Zeus le-a despicat în două, el l-a însărcinat pe Appolo, zeul medicinei, sp le cicatrizeze rănile. De atunci fiecare jumătate și-o caută pe cealaltă, iar cînd se întâlnesc ele aspiră să se contopoească  spre a redobândi unitatea primară.

 

DSC02755

Diana Hellene Neagu lucrând la „Global Inc.”

 

Lucrarea „Global Inc” face probabil referire simbolic la această separare, pe care Diana Hellene Neagu o explicitează:

 „cercul inscris în pătrat sau Testoasa (cercul ca simbol al universului, al naturii noastre spirituale, iar pătratul semnificând pământul, stabilitatea și condiția materială), pot sa spun ca mi s-au asternut in gând incă de la inceput ca  rezolvare plastică a lucrărilor si reprezintă limbajul cel mai la indemână  pentru a-mi purta mesajul.”

Am valorificat  această idee recurent și se regăsește in arta mea în diferite ipostaze, fie că este vorba de lucrări 2D sau 3D cum sunt: ’’ Terra Blue’’ sau ’’ Silence of the Turtles’ etc.;La fel este si cazul  ’’Global Inc’’, cea mai recentă lucrare de sculptura realizată in lemn, pe parcursul rezidentei de la Conacul Otetelișanu, intr-un cadru excelent

’Global Inc’’ este concepută  pe aceeași idee, a ’’Devenirii’’ ființei umane și conține urmatoarele elemente, după cum spune autoarea sa Diana Hellene Neagu :

poză

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC02882

„Global Inc.” lucrare realizată de Diana Hellene Neagu, în timpul rezidenței de sculptură ArtBorescent de la Conacul Otetelișanu cu sprijnul Administrației Fondului Cultural Național, aria Arte Vizuale

 

 

Diana Hellene Neagu

hdnart.blogspot.com

hellene.diana@yahoo.com

 

Proiectul ArtBorescent este finanțat prin programul tematic Arte Vizuale al Admininistrației Fondului Cultural Național și are loc în perioada 20 iulie și 2 august 2015.

 

ArtBorescent Afiș

Afiș ArtBorescent, creația lui Andrei Cotruț

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment