Cai verzi pe pereți – design românesc cu lipici

 

„Cai verzi pe pereți” (www.caiverzipepereti.com) este  soluția la îndemână pentru a transforma o cameră de zi în cel mai frumos loc pe care pui ochii  după o zi obositoare. Spiritul ludic, dar și realizarea impecabilă a autocolantelor de perete sunt în amestecul perfect, pe care Ana Bănică – designer, îl stăpânește cu mult talent.

Autocolantele decorative realizate au marea calitate de a îmbunătăți aspectul unei camere, dar într-un fel integrator și natural,  într-atât cât să pară absolut firesc să ai pe perete o Ileană Cosânzeană, pisică jucăușă sau un nor colorat.

 

Ileana in randare 2

Autocolant „Cai Verzi pe pereți

 

Ana Bănică a pus bazele atelierului de autocolante decorative „Cai verzi pe pereți”, impreună cu o colegă de birou și facultate, Bianca Bărbieru, din ideea de a fi mai libere pe plan profesional.

 „Acest lucru se întâmpla în 2009 și nu știam la momentul respectiv ce ne așteaptă, nu ne dădeam seama că punem bazele unei mici afaceri și ce presupune asta. Am pornit cu entuziasm și imaginație, fără capital, fără experiență, însă cu mult sprijin din partea prietenilor care a constat în multe încurajări, recomandări și un cutter-plotter mic”.

Încet-încet s-a conturat profilul atelierului de autocolante, a apărut și numele (într-o dimineață, la cafea), imaginea vizuală, primele modele și primul site. Ana Bănică spune că ”entuziasmul a fost contagios fiindcă oamenilor le-a plăcut joaca noastră și astfel am avut parte de good will PR sau, mai bine zis, ne-am făcut cunoscute din vorbă-n vorbă, pe bloguri de mămici sau de design interior.”

În primii trei ani am dus în paralel Cai verzi și alte activități(amenajări interioare, grafică, web design) ca să ne putem întreține pe noi și micul atelier. După această perioadă destul de grea, în care am cunoscut puțini anrteprenori care ar fi putut să ne dea un sfat, au venit însă și rezultatele: caii verzi merg pe propriile lor picioare, chiar la un ușor trap.

În timp stilul „Cai verzi pe pereți” s-a cizelat și acum cred că e simplu să deosebești autocolantele noastre de altele. Toate modelele „Cai verzi de autocolante”( dar si cele de tapet sau obiecte decorative) sunt creații proprii, care inițial au fost niște desene pe hârtie. Clienții vor avea parte de autocolante cu design românesc și producție locală la prețuri similare celorlalte produse de acest gen.

Ba chiar am îndraznit să ne extindem activitatea și către alte obiecte decorative sau finisaje de perete. În prezent, în portofoliul „Cai verzi” există, pe lângă autocolante, și ceasuri de perete, tapet și mic mobilier de perete: polițe și cuiere metalice.Totuși, cele mai populare produse rămân autocolantele.
A fost o colaborare reușită, care a împlinit, în decembrie 2014, 5 ani.
Doar că, de când o știu pe Bianca, spunea că își dorește  să locuiască pe un deal, la țară. Anul trecut a făcut primul pas și s-a mutat la baza unui delușor de poveste, într-un sat din Ardeal. Bianca nu mai desenează cai verzi pe pereți, însă sigur va reveni la un moment dat printre designerii români de produs.În prezent, sunt singurul cal verde pe perete.

 

planetarium (1)

Autocolant CAI VERZI PE PEREȚI

 

 

Claudia Zidaru : Prima ta comandă pentru autocolant, cum ai descrie această experiență?
Ana Bănică : Am așteptat prima comandă ca pe vacanța de vară în copilărie! Atunci nu aveam atelier, iar cutter-plotterul tăia autocolantul la Bianca acasă. Ne-am întâlnit și am trăit această primă experiență împreună. Am și sărbătorit cu un pahar de bere, parcă!

 

 

Claudia Zidaru : Adesea în lucrările realizate pentru “Cai verzi pe pereți”, ilustrațiile amintesc de o lume a basmelor. Ce anume din acest limbaj creativ încerci să proiectezi?
Ana Bănică : Cred că în copilărie, cea mai grozavă jucărie a mea era imaginația. Era magic, transformam un cort dintr-un băț și câteva cârpe în castel sau mica pajiște cu trifoi într-o pădure fermecată cu copaci uriași. Cele mai multe autocolante care aduc aminte de lumea basmelor sunt doar frânturi, mici fragmente dintr-o poveste, dar cu destule indicii cât cei mici să-și poată imagina restul. Nu vreau să proiectez un fragment ușor de citit dintr-o poveste, ci să-i las pe ei sa povestească restul. De exemplu Ileana este ilustrată cu câteva animale pe care le protejează. Ea are un șorț aproape tradițional, dar și niște urechi mai „elfice” –  așadar variantele povestirii pot fi mai multe.Nu știu dacă reușesc exact ce-mi propun, dar sper că sunt pe drumul cel bun!

 

 

Claudia Zidaru : Cum crezi că se schimbă atmosfera unei camere, după schimbarea presupusă de un zid personalizat a la “Cai verzi pe pereti”?
Ana Bănică : Schimbarea este surprinzătoare! Cei mai mulți dintre cei cu care am vorbit după ce și-au lipit autocolantele mi-au spus că nu și-au imaginat nicio clipă că schimbarea va fi atât de mare și de un aşa efect!Autocolantele, fiind decupate dintr-un material destul de elastic, care se mulează pe perete, devin un fel de tatuaje. Par mai degrabă imprimate, decât lipite.

 

 

Claudia Zidaru : Cât de mult te foloseşti de lucrul manual în ilustrațiile tale?
Ana Bănică  :  Lucrul manual e de bază. Nu pot concepe un autocolant fără să desenez înainte. Când îmi vine o idee, umplu mai întâi câteva foi cu schițe, apoi aleg forma finală pe care o voi prelucra în calculator pentru teste de culoare și tăiere. Chiar și apoi, după tăierea mecanizată cu ajutorul cutter-plotterului, surplusul de autocolant se îndepărtează manual. Normal, că apoi se va folosi lucru manual și de către clienți, la aplicare. Lipitul autocolantelor ar trebui privit ca pe un joc, o activitate de seară sau familie. E distractiv!

 

Claudia Zidaru: După 5 ani, cum a evoluat producția în atelierul Cai verzi pe pereți?
Ana Bănică  : Cum spuneam, am început să producem autocolantele pe la casele noastre. Atelierul s-a tot mutat de la Bianca la mine,  ba pe hol, ba la demisol, ba chiar în living.
Acum lucrez într-un atelier măricel, în care materialele și produsele sunt ordonate cum trebuie, unde am tot ce este necesar pentru producția autocolantelor. Uneori, când sunt aglomerată, vine un prieten cu experiență în domeniu cu care mai colaborez din când în când. Tot Sorin mă ajută acum și pe partea de montaje când acestea sunt necesare sau cerute.

Producția pentru restul produselor este în schimb externalizată. Am colaboratori pe partea de imprimare în cazul tapetului și pe partea de prelucrare a metalului și lemnului în cazul obiectelor.

 

10547494_10152679812242323_1332667676837741964_n

Raft CAI VERZI PE PEREȚI

 

Claudia Zidaru : Ne poți oferi 3 sfaturi/ nevoi pentru a transforma o cameră banală într-una veselă?
Ana Bănică :

1)      vopsirea unui sigur perete într-o nuanță mai deschisă sau mai închisă, în funcție de dimensiunea peretelui/camerei sau folosirea vopselei tip tablă de scris cu creta; atunci decorul se poate schimba mereu și e interactiv!

2)      câteva perne colorate sau patchwork sunt întotdeauna de efect!

3)      și…nu mă pot abține: lipirea unui autocolant decorativ de perete; dacă nu se doresc modele complexe, atunci de mare efect sunt niște buline lipite ici-colo pe un perete mai gol.

 

10341752_10153072724802323_5750270336894068173_n

autocolant CAI VERZI PE PEREȚI

 

 

Claudia Zidaru : În ilustrațiile “Cai verzi pe pereți” există întotdeauna o anumită eleganță şi armonie. Care este ideea ta de eleganță?
Ana Bănică  Cred că în cazul autocolantelor e importantă o anume simplitate, care totuși să nu știrbească din expresivitate.
Ele vor fi poziționate în camere personalizate, care normal, vor contine multe obiecte. De asta caut să simplific cât mai mult contururile, punctual cu zone mai detaliate grafic și să folosesc culori predominante mai neutre (negru, gri, bej, bleumarin), însoțite de  accente mai vii.

 

 

Claudia Zidaru : Ai putea realiza ilustrații şi pentru pereți exteriori?
Ana Bănică :Da, am pictat acum vreo doi ani gardul unui centru de limbi străine pentru copii. Apoi am preluat din personajele pictate și le-am replicat din autocolant, la interior. Însă îmi place mai mult să lucrez pe interior și nu cred că aș vrea să lucrez la scară monumentală.

 

Claudia Zidaru : Ce inseamnă pentru tine a fi designer?
Ana Bănică : Nu prea m-am gândit la asta.  Cred că un designer ar trebui să fie cineva creativ care să poată aduce lucruri originale, frumoase, dar utile. Dar pentru mine, a fi designer, înseamnă în primul rând  libertate de expresie.

 

 

pe zi

Autocolant Cai verzi pe pereți

rb1

Autocolant CAI VERZI PEREȚI

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment