„București. Bloc. Cetate”. Urmele construite ale stalinismului.

„București. Bloc. Cetate” este un proiect de constientizare a unui segmet de patrimoniu material pe care dorim să il prezentam publicului in complexitatea sa istorică și socială. Este vorba de organizarea unei expozitii despre Bucureștiul de după cel de-al doilea război mondial, prin care se vor intelege politicile care au modelat atât social, cât și arhitectural mediul urban moștenit.

În acest scop, ne-am propus să publicăm – și conservăm – documente recent descoperite cu planuri de arhitectura comunistă aparținându-i lui Horia Maicu și, de asemenea, să formăm o bază de date, o bibliotecă umană, în care mărturiile arhitecților –victime, dar și colaboratori ai sistemului- prezintă realitățile anilor `50 și `60.

 

015

Preambul din portofoliul lui HORIA MAICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectul nostru include activități multidisciplinare în care se vor implica arhitecți, jurnaliști, istorici, politologi, regizori de film, voluntari și, desigur, victime și familiile lor.

Bucuresti. Bloc.Cetate” este structurat în două secțiuni, care reflectă istoric desfășurarea evenimentelor:

1. Inregistrarea a 10 interviuri video cu arhitecți din București care au fost victime ale regimului comunist si cu arhitecti care au colaborat cu sistemul. Aceste filme vor permite formarea unei biblioteci umane, care va fi pusa la dispozitie printre altele pe site-nostru.

Dej  25.09.1946 la sala „Dalles” expoziţia „Refacerea şi dezvoltarea căilor ferate”.

Dej 25.09.1946 la sala „Dalles” expoziţia „Refacerea şi dezvoltarea căilor ferate”. Sursa. Fototeca online a comunismului românesc, http://www.arhivelenationale.ro

 

2. Expoziție cu o arhivă impresionantă de documente originale care au aparținut lui Horia Maicu, arhitect-șef al orașului București între 1958-1969. Expozitia urmează a fi vernisată in 30 de scări de bloc din toate sectoarele capitalei.

 

 

21 aprilie 1960. Solemnitatea dezvelirii monumentului lui V.I. Lenin din Bucureşti – Piaţa Scânteii. (21 aprilie 1960

21 aprilie 1960. Solemnitatea dezvelirii monumentului lui V.I. Lenin din Bucureşti – Piaţa Scânteii. (21 aprilie 1960), cota: Fotografia ‪#‎A057‬ din Fototeca online a comunismului românesc,

 

 

O mare parte din vechiul Bucuresti – un oraș cunoscut la începutul secolului XX ca “Micul Paris” – a fost demolat pentru a face loc unei noi arhitecturi, cea comunistă. A fost o încercare de a transforma Bucurestiul intr-o cetate comunistă, similară altor orașe dincolo de Cortina de Fier. Toate acestea aduc în atenție o dimensiune a regimului totalitar comunist, care a mers mult dincolo de masivele încălcari ale drepturilor omului- o politică de remodelare a peisajului urban. Acest război împotriva arhitecturii a depășit simpla distrugere a clădirilor: arhitectii erau ei înșiși victime ale regimului comunist și s-au alăturat miilor de persoane din lagărele de reeducare și penitenciarele politice.In ciuda faptului ca exista o multitudine de proiecte care accentueaza nostalgia fata de vechiul Bucuresti, trebuie sa constientizam ca in prezent in capitala există un patrimoniu construit de clădiri comuniste care pot deveni obiectul unor proiecte de arta contemporană utile operatorilor culturali.

 

 

Bucureşti, 1 mai 1952. Aspecte de la tribuna oficială cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Oamenilor Muncii. (1 mai 1952)

Bucureşti, 1 mai 1952. Aspecte de la tribuna oficială cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Oamenilor Muncii. (1 mai 1952). Fototeca online a comunismului românesc

 

 

 

 

 

 

Este totusi nevoie ca istoria acestor clădiri să fie cunoscută in profunzimea intențiilor și metodelor politice care au dus la construirea lor. Trebuie mentionat, de asemenea, ca de-a lungul tuturor orașelor din parte estică a fostei Cortine de Fier există numeroase proiecte muzeale și curatoriale prin care moșternirea comunista este expusă. Aceste initiative au capacitatea ca pe lângă prezentarea istoriei să țintească  spre atragerea turistilor, in special a celor străaini care sunt foarte interesati de cunoasterea și vizitarea clădirilor comuniste.

Proiectul nostru are intentia de a aduce publicul aproape de acest context istoric, dar si să impulsioneze intervenția in spatiul urban a cetățenilor.
Proiectul “București. Bloc. Cetate” este co-finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

 

 

025c4de9fe96832a877668d0dced80657b8

Imagine de la Congresul al IX –lea al P.C.R. la Sala Palatului
Dată/loc: Bucureşti, iulie 1965
Cota: 25/1956

 

 

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment