Brudina pentru Gopo. Interviu cu regizorul Dragoș Hanciu

 

Dragoș Hanciu  înțepenește, nu se poate desprinde de tema sa, e concentrat aproape imobil și culmea chiar atunci când e în acțiune. Acțiunea sa înseamnă să fie regizor, adică să se învârtă/ oprească pe lângă personajele sau poveștile sale, și deci să se aplece cu interes și prețuire asupra unui film pe care și-l conturează foarte serios în minte.

Din exterior mai degrabă tăcut, Dragoș se dovedește în timp o personalitate nefalsificată de clișee sau prea multă vorbărie. E de apreciat fiindcă nu se risipește în multe idei, ci mai degrabă face o selecție de teme și personaje care reflectă unele concluzii personale.

 

11088085_1028474980514670_1704586891_n

Dragoș Hanciu. Fotografie de Robert Braga

 

Pe Dragoș Hanciu îl știu de aproape un an, când am avut ocazia să colaborăm la rezidența Artoteca de film documentar de la Conacul Otetelișanu. Tot de atunci mi-am dat seama că Dragoș Hanciu este un nume care trebuie reținut și urmărit, fapt ce se adeverește treptat și sigur. Despre el am auzit diverse păreri; un profesor de la UNATC mi-a zis că ”Hanciu este foarte bun”, un coleg de facultate îl recomandă ca fiind un regizor cu ”imagini puternice și cadre cum numai el știe să facă”, iar echipa de la Gopo, care a făcut selecția de nominalizări, l-a ales drept unul dintre cei 5 regizori și regizoare care intră în concurs pentru cel mai bun scurt metraj documentar.

 

40_0803

Foto: Dragoș Hanciu

Dragoș Hanciu s-a hotărât de prin liceu să încerce drumul acesta, să studieze regia de film. Decizia a venit în mod natural, ca o concluzie a unor zile petrecute pe skateboard. Zile care adunate ajung la  3 ani, din 2009, timp în care s-au realizat aproximativ 20 de clipuri, filmate cu ajutorul prietenilor. In 2010 a venit ideea unei reclame la o bere imaginară .

In două zile ideile sale au prins contur. Astfel, după mai multe experimente și exeriențe, a aflat că i-ar plăcea să facă film și la alt nivel.

După 3 ani de regie de film la UNATC, direcția sa pare să fie mai degrabă una non-ficțională, îi place realitatea: ”Documentarul e mișto, se întâmplă așa cum este, filmezi originalul, nu e nevoie să înscenezi”

 

 

 

 

 

B R U D I N A pentru CEL MAI BUN SCURT METRAJ DOCUMENTAR, GOPO 2015

 TRAILER BRUDINA https://vimeo.com/123578533

Nominălizările filmului Brudina includ competiții importante:

Brudina

Captură Brudina

CineMAiubit ISFF – Bucharest, 2014: Documentary competition
Gopo Awards – Bucharest 2015: Best short documentary
Mediawave – Gyor, 2015: International competition
ESAV Corrida – Toulouse, 2015: Panorama section

 

”Brudina” este titlul documentarului de scurt metraj care i-a adus nominalizarea la Premiile Gopo, o realizare pentru care spune că nu își dă seama dacă e fericit sau nu. Documentarul său a fost plănuit pentru tema de examen de anul II, semestrul II, dar prospecțiile sale începuseră încă din 2013.

Dragoș Hanciu: Filmul are 17 minute, este făcut cu un aparat de cinșpe milioane sau cel mult douăzeci, împreună cu Iulian Cristian Nunu, care s-a ocupat de partea de montaj și sunet. Tot la sunet a fost implicat și Ștefan Azahiroaie, un alt coleg de an de la UNATC.  Protagoniștii filmului sunt Evi și Stelică, personajele de ale locului, dar de fapt Brudina în sine este protagonistul filmului meu.(n.r: BRÚDINĂ, brudine,  Taxă pentru trecerea apei pe un bac, Din sb. brodina.) Locul acesta de trecere peste Mureș este intre două sate în apropierea orașului meu natal Orăștie. Brudina e un pod plutitor, o scurtătură între două sate Pricaz și Folt, un loc pe care il știam din expedițiile mele din copilărie, cu bicicleta.”

Dragoș Hanciu spune că filmul său interoghează relația ”brudarilor”(cei care lucrează pe brudină) cu TIMPUL. Pe acel pod cvasi –improvizat din fiare, lucrurile încetinesc, în timp ce la 1 km e o autostradă, unde se rulează cu 120 de km/h.

”Am filmat și iarna și primăvara, dar pentru a menține ciclitatea filmului meu am ales să rămână anumite imagini. Pentru a  caracteriza mai bine personajele și pentru a trage o linie clară între ele: Evi este filmat iarna: înghețat de frig și înecat în ceața bătrâneții, el este bolnav și se află la limita dintre viață și moarte între 2 maluri, brudina fiind cea care îl trece în neființă făcându-i loc lui Stelică – noul brudar, mult mai tânăr -scăldat de soarele primăverii- care așteaptă să treacă timpul prea mult spre deosebire de Evi care simte că se duce și vorbește despre lucrurile esențiale în viață. Stelică cuantifică timpul în distracție -respectiv beri- și vede bătrânețea ca pe o boală. 

”Ideea filmului meu este că acolo e de fapt un cerc închis. Brudarii se duc, brudina rămâne. Once brudar, always brudar. Brudina face trecerea de la viață la moarte. E o călăuză. Oamenii care trec Mureșul apar de niciunde și se duc niciunde. Brudarii stau acolo un timp, dar până la urmă trec și ei. ”

Premiile Gopo se vor decerna  în seara zilei de 30 martie și sper ca numele Dragoș Hanciu să se facă auzit printre câștigători.  Blogul său http://dragoshanciu.com/ este o resursă bună dacă vreți să cunoașteți mai multe despre el, veți afla de proiectele sale pentru Red Bull, Vice sau documentarul proiectat într-o expoziție la Leipzig Museum of Contemporary Art.

40_IMG_031

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment