Balkanik! Festival – o experiență de neratat în București

Intre 12 și 14 septembrie, șapte trupe vor ocupa Grădina Uranus, amenajată special pentru Balkanik! Festival. Evenimentul, aflat la cea de-a patra ediție, va fi marcat de multe prezențe în premieră pentru România și artiști care se află în turneu cu albumele proaspăt lansate.

 

Desfășurătorul include show-uri explosive, în care muzica balcanică fuzionează cu sound-uri electro și psihedelice: Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE)șiKiril Dzajkovski (MK) feat. TK WONDER (US) & Ghetto Priest (UK)sunt “capete de afiș” și promit să satisfacă chiar și cele mai excentrice gusturi. Tot în premieră, Django Lassi (DE)șiCaci Vorba (PL)vor face Bucureștiul să danseze pe nisipul de la Uranus, pe ritmuri de electro-gypsy swingcore și gypsy fusion.

Django Lassi_byJean Christophe Blanquart

Django Lassi

Evenimentul reprezintă şi revenirea în ţară a unor artişti iubiți care au mai fascinat fanii festivalului cu sound-urile lor unice. Printre ei se numără trupa proaspăt confirmată, Mahala Rai Banda (RO). “The Independent” scria în publicația online despre lăutarii de la Mahala Rai Banda: “Excelenta muzică țigănească românească a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor și satul Zece Prăjini, de unde a răsărit Fanfara Ciocârlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele două sate, cu riffuri minunate de trompetă, saxofon, trombon și voci sălbatice”.

mahala_rai_banda_2013

Mahala Rai Banda

Kottarashky & The Rain Dogs (BG)a fost revelația de la ediția de anul trecut și se numără printre artiștii inovativi care au pus vocile lăutarilor din satele bulgărești pe ceea ce ei numesc Balkan-psychedelic.

Despre bâlciul urban de la Balkanik! Festival: Bâlciurile de altădată se organizau în marile orașe în preajma sărbătorilor, așa că Balkanik! Festival este gazda primului bâlci urban din istoria Bucureștiului, cu ocazia începerii toamnei, între 12 și 14 septembrie, între orele 12:00 – 23:00, în Grădina Uranus (Str. Uranus nr. 144). Publicul va fi întâmpinat cu un târg demâncăruri tradiționale românești și balkanice, cugemuri, murături, brânzeturi, baclavale, rahat turcesc, cataif, castane coapte și amenajăm și locul de Haleală unde se găsește mâncare mai zdravănă (fasole cu ciolan și mămăligă, gulaș unguresc, papricaș, dar și berbecuț la proțap, kebap, balik yemek și gozmele turcești). Se poate lenevi în zona de lounge Tea&Coffee, unde se servește un ceai sau o cafea la nisip, în timp ce se stă la taifas cu campionii barista ai României. La Târgul de meşteri şi handmade îi așteaptă podoabe și decorațiuni create de meșteșugari și artizani, iar copiii vor fi antrenați cu spectacole cu foc, circ și jonglerii. Copiii și mai mici sunt încurajați să încerce roata olarului, sticlăria sau alte ateliere în ton cu festivalul. Nu va lipsi o zonă specială de selfie. Recuzita pentru ședința foto va fi căruța cu paie, încărcată cu baloți, mustăți de țigan şi bărbi, să simți că ești la Balkanik Festival. Nu le rămâne decât să-și facă zeci de poze și pe cele mai bune să le urce pe Facebook cu hashtag-ul #balciurban.

Abonamentele pot fi cumpărate din rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo şi reteaua librariilor Cărtureşti și Humanitas și de pe site-ul eventim.ro), online de pe balkanikfestival.ro, sau în sistem print at home, de pe easytickets.ro.

Fb event: https://www.facebook.com/events/496773457122414/

Teaser oficial: http://youtu.be/PNH5G-Mc7OI

Festivalul este organizat de Asociația Culturală Metropolis, care se aşteaptă ca pe parcursul celor 3 zile și trei nopți la Grădina Uranus să fie prezenţi în jur de 12.000 de fani ai muzicii și culturii balcanice şi nu numai.

afis_balk_2014_final-01

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment