“Arta este puterea de a trece peste neputințe”. Interviu cu Mihai Sârbulescu

 

CONACUL OTETELIŞANU, Noiembrie 2014 –  Anul acesta toamna s-a arătat atât de aspră, că ar putea fi îmblânzită doar de  ochii, mintea şi gustul pentru culoare ale unui pictor.

La Conacul Otetelişanu este aşadar cadrul perfect pentru a face din acest anotimp prilejul unei alte căutari artistice, într-o nouă rezidență creativă. Aici îl cunosc pe imediat sociabilul artist Mihai Sârbulescu.

Pledoaria pentru lectura literaturii de specialitate pe care Mihai Sârbulescu o face atunci când îl întâlneşti îti poate părea la prima vedere simpla expunere a pasiunii unui artist pentru activitatea sa, dar consecvența studiului său dedicat istoriei artei arată clar că  pentru el cunoaşterea este omagiul necesar ce trebuie adus acestei discipline de către reprezentanții săi.

 

1501834-643412219109162-7598127821816216853-n-465x390

Mihai Sârbulescu, Afis expozitie: TREI TEME

 

Mihai Sârbulescu are o imagine puternică şi bine conturată în spațiul artei contemporane româneşti, fiind membru co-fondator al grupului Prolog si Doctor al Universității Naționale de Arte Bucureşti. Din anul 2004 este cadru didactic la Universitatea Natională de Arte Bucuresti, Sectia Pictură.

ss

Tablou de la Conacul Otetelisanu, autor Mihai Sârbulescu

 

Prietenos şi spiritual, Mihai Sârbulescu are generozitatea de a vorbi despre colegii săi cu multă prețuire, un fapt pe care l-am descoperit la Conacul Otetelişanu, acolo unde pictorul român a fost prezent în rezidența organizată de “Contemporanii”.

 

“Mi-a plăcut întotdeauna să citesc ce au scris pictorii şi muzicienii. De la mărturii şi corespondențe, de pildă scrisorile lui Van Gogh sau jurnalul lui Delacroix, sunt explicitări ale vieții de artist. Pe de altă parte nu doar însemnările diariste m-au atras, dar  şi scrierile docte ale lui Paul Klee, profesor  Bauhaus– spune Mihai Sârbulescu

[ Cuvântul german Bauhaus (bau – a construi și haus – casă) desemnează de obicei Staatliches Bauhaus, o școală de artă, design și arhitectură, precum și un curent artistic extrem de influent în arhitectura, artele plastice, designul, fotografia, mobilierul și decorările interioare ale secolului XX.] “

 

 INTERVIU

Claudia Zidaru : Cum se ajunge la decizia ca o viață, mai ales în zilele noastre, să fie orientată către pictură?

 

Mihai Sârbulescu : E simplu nu mi-a plăcut matematica. De fapt asta făceam de mic şi a fost ceea ce am mă preocupa. Incerci să îti gospodăreşti neputințele în dialog cu virtuțile tale, cu priceperile şi intimitățile tale.

Istoria artelor e o poveste a colegialității, nu poți de unul singur să susții un curent. Fiecare artist oricât de izolat ar fi trebuie să intre în contact cu alți artişti, să le vorbească atunci când se poate au să îi citească.

Astăzi un pictor poate fi contemporanul oricărui alt pictor, din orice deceniu sau secol, fiindcă are acces la creație şi la cunoaştere. Exemplul grupului nostru reunit cu “Prolog” sau “Contemporanii” pledează pentru un spirit de echipă, de schimb de cunoaştere, un dialog continuu, consfătuire şi chestionare continuă a dilemelor cu care ne confruntăm.

 

p

Mihai Sârbulescu la Conacul Otetelisanu

 

 

Claudia Zidaru :  Intre pereții unei case şi cei ai unei galerii sau muzeu unde ați prefera să vă fie expuse lucrările?

Mihai Sârbulescu: Vorba lui Van Gogh care spunea că i-ar plăcea ca tablourile sale să stea într-o bucătărie de țărani, cum Guggenheim nu exista la vremea respectivă, s-a gândit, cred eu, la un cadru în care pictura, in general,  să aibă parte de privirea oamenilor.

Aşadar şi pentru mine există o dimnesiune similară, aş spune că îmi văd tablourile în casa unui om, care sa le privească şi să le țină companie.

Claudia Zidaru: Ideea de expunere într-un bar vi se pare potrivită?

Mihai Sârbulescu : De ce nu? Impresioniştii făceau la Paris într-un restaurant muncitoresc, iar Henri de Toulouse-Lautrec a insistat să expună o lucrare chiar la toaletă.

La începutul anului 2015 lucrările realizate de grupul “Contemporanii” la Conacul Otetelişanu vor fi prezentate într-o expoziție care include şi lucrările lui Mihai Sârbulescu.

 

Ms

Autor : Mihai Sârbulescu

l

Autor: Mihai Sârbulescu

 

1380491_646625322121185_4478436577388373181_n

Mihai Sârbulescu, Ulei pe pânză din Expozitia “Trei Teme”

 

Author: Claudia Zidaru

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment